A tetőtérbeépítés lehetőségei - KK Szerkezetépítő Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Segédletek
A tetőtérbeépítés lehetőségei
Ha több helyre van szükséged, a leggazdaságosabb megoldás, ha lakhatóvá teszed a ház már meglévő, de ki nem használt terét, a tetőteret.


Miben más, ha tetőteret építesz be?

Egy nagy előnye, hogy kisebb belmagasságot könnyebb fűteni és hűteni is. A belső gipszkarton burkolat felületét a helyiség hője könnyebben felmelegíti, mint a kívülről hűlő fal belső felületét, ebből a szempontból ez a megoldás előnyös.
Emellett otthonos hatást kölcsönöz a helyiségeknek. A ferde fal pedig izgalmas is lehet. Mindenképp eltér a hagyományostól, amit jól ki lehet használni.
A tető szintjébe süllyesztett tetőtéri ablakok ráadásul sokkal több fényt engednek be a lakásba, ami télen nagy előny, nyáron pedig a hatékony árnyékolástechnikának köszönhetően hűvösebb maradhat a lakás.
A tetőtér beépítésének vannak hátrányai is: a csapott falak miatt a belmagasság kisebb lesz, így a berendezés, a helykihasználás is probléma lehet. Sokszor a már meglévő bútort nem tudjuk felhasználni a ferde falrészek miatt.

Beépített szekrény, hogy a "ferde részeket" is kihasználhasd!
De nem csak a bútorokat kell méretre készíttetni. Sok építőanyagból is speciális kell. Például tetőtéri ablak beépítése módosít a meglévő szerkezeti elemen (a tetőt meg kell bontani), így engedély köteles, ráadásul a beépítése is szakértelmet igényel! Ezen kívül a szigetelésre is oda kell figyelni. Értem ez alatt a akusztikai, hang- és vízszigetelést is.
Utólagos tetőtér beépítés
Két eset lehetséges: vagy úgy lett megtervezve a ház, hogy a tetőtér beépítésének lehetőségét is belekalkulálták, csak esetleg akkor anyagi akadálya volt a megvalósításnak.
Vagy: nem volt betervezve, de most mégis szükség lenne rá.
Az előbbi esetben könnyebb a dolgunk, bár akkor is érdemes szakemberrel és hatósággal is egyeztetni az engedélyek miatt is.
Az utóbbi esetben szakemberrel kell felméretni a házat, hogy a födém, az alap elég erős-e ahhoz, hogy elbírja a többlet terhet, illetve hogy a tetőszerkezet elég magas-e ahhoz hogy kényelmes életteret lehessen kialakítani alatta, vagy esetleg meg kell emelni.
Érdemes rááldozni egy statikai vizsgálatra, mely átlagos ház esetén 80-120 000 forint körüli összeg, mivel egy teljes födémcserével, többmilliós plusz költséget is generálhatunk.

Szárazépítés
A tetőtér utólagos beépítése szárazépítéssel készül.
A szárazépítés lényege, hogy nem visznek be nedvességet a meglévő épületszerkezetbe, amit például vakolásnál megtennének, így az építési munkálatok befejeztével azonnal belakhatóak lesznek a helyiségek.


A megfelelően kivitelezett gipszkarton falazat a benne lévő hangszigetelő anyag segítségével egyenértékű tud lenni egy normál falazattal akusztikailag, illetve esetenként még jobb is!
Nedves helyiségek
A fürdőszobában is alkalmazható gipszkarton, csak oda speciális impregnált gipszkarton használatát javasolják, illetve a csapó víznek kitett részeknél kenhető vízszigetelést is. Ezeket az anyagokat használva, teljesen biztonságos megoldás!
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz