Mit érdemes tudni a nyílászárókról? - KK Szerkezetépítő Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Segédletek
Mit érdemes tudni a nyílászárókról?

A Kiotói Egyezmény életbelépése óta energiagazdálkodásunkat alapvetően befolyásolja. Az egyezmény lényege, hogy a globális felmelegedés miatt az emberiségnek drasztikusan vissza kell fognia az üvegházhatást okozó anyagok atmoszférába juttatását. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő energiagazdálkodás, az energia-felhasználás jelentős mértékű csökkentése. Ez korszerűbb berendezések alkalmazásával igen jelentős mértékben befolyásolható. Így van ez az épületeknél is. Felmérések szerint a fűtési energia 13% a tetőn át, 19%-a a nyílászárókon, 16%-a a külső falakon, míg 8%-a a pincén keresztül távozik. Mindezeket összesítve 56% energia egyszerűen elillan a rossz nyílászáróknak, illetve a hiányzó, vagy nem megfelelő szigetelésnek köszönhetően.

- Nyílászárókkal ma rengeteg vállalkozás foglalkozik. Ekkora lenne az igény? Vagy ez az, amihez mindenki ért?

- Magyarországon valóban áldatlan állapotok vannak ezen a piacon . Az elmúlt években boldog, boldogtalan nyílászárókkal kezdett foglalkozni, aminek eredményeként sokan ma nagyon drágán, nagyon silány termékeket adnak el. A hozzáértés, a szakszerűség a háttérbe szorult, pedig ezzel komoly károkat lehet okozni. Ez alapvetően az ezen a téren igénybe vehető állami támogatásokra, a panelprogramra vezethető vissza, hiszen ezek a piaci igényeket jelentősen megnövelték. A nyílászáró csere meglehetősen költséges – bár a fenti számokat tekintve igen hamar megtérülő – beruházás, főleg, ha a támogatásoknak köszönhetően a költségek 30%-kal csökkenthetőek. Sok lelketlen kereskedőt azonban csak a gyors bevétel motivál, ezért például a műanyag profilokból – az alacsonyabb, versenyképes árfekvés érdekében – kihagyják az acélmerevítőket, vagy nem szakszerűen építik be a nyílászárókat. Ezek természetesen nagyon gyorsan tönkremennek, használhatatlanná válnak, s kezdhetik az egész beruházást elölről. Pedig a cél közös, akár az állam, akár a kereskedő, akár a vevő szempontjából nézzük, de energia-megtakarítást csakis jól funkcionáló, jó minőségű nyílászárókkal lehet elérni, amelyeket szakszerűen, az egyedi igényekhez igazodva építettek be.
Nagyon fontos lenne rendet teremteni ezen a piacon, s valamilyen módon szabályozni a vállalkozói létszámot, mert szakértelem nélkül óriások károkat lehet okozni. Talán segít majd a helyzeten az is, hogy az Európai Unióban 2006 januárjától új szabályozást vezettek be az épületek energia-felhasználására vonatkozóan. Az épületek energiateljesítményét egységesen fogják mérni. Ezekre ráadásul 2006-ig a tagállamoknak nemzeti szabályozást is létre kell hozniuk, sőt mindezeket ötévenként felül is kell majd bírálniuk. Az épületek ún. zöld könyvet fognak kapni. Ez egy hőtérképen alapul, amely megmutatja a kritikus helyeket, ahol a meleg kiszökik. Ez a mérés a közintézményeknél kötelező lesz, a magánszférában pedig azért lesz fontos, mert megléte jelentősen növelni fogja a lakóépület értékét. Természetesen a nyílászárók alapvetően befolyásolják majd ezeket a mérési értékeket.

- Nézzük, milyen is akkor a jó nyílászáról?

- A kérdésre így nem lehet egyértelmű választ adni, mert az egyik legfontosabb tényező, hogy hová kell azt beépíteni? Egy nyílászáró készülhet műanyagból, fából, fémből, vagyis alumíniumból, lehet kombinált (fa és alu). Azt, hogy melyiket válasszuk közülük alapvetően az épület jellege határozza meg.
Aztán az is fontos, hogy minden nyílászárót alapvetően két elem határoz meg: az egyik a szerkezete, a másik a beletett üveg. Korábban a nyílászáróknak az ún. K-értéke mutatta, hogy az adott ablaknak, vagy ajtónak milyen a hőáteresztő képesége. Ez alapvetően az üvegre vonatkozott. Ma már úgynevezet Uw-értékben gondolkodunk, amely az üveg és az azt tartó szerkezet közös hőáteresztését adja. A szerkezet és az üveg tehát együttesen határozzák meg a nyílászáró minőségét és természetesen az árát is. De valójában azt mondhatjuk, hogy nincs jó vagy rossz nyílászáró. Egy a fontos, hogy az adott helyre, mindig a megfelelőt válasszuk!

- Vegyük akkor sora a lehetőségeket? Mire képesek például a fa nyílászárók? Milyen előnyeik és milyen hátrányaik vannak?

- A fa nyílászárók szerkezeti stabilitása és hőszerkezete is nagyon jó, ráadásul ezek küllemükben is nagyon barátságosak. Ugyanakkor gondozást igényelnek, mert az első gyári festés kivételével (5 év), háromévente kezelni kell őket. Enélkül ugyanis, ha a védőréteg lekopik, a víz bejut a fa belsejébe, ami attól szivacsos szerkezetűvé válik, s úgy is viselkedik: magába szívja a vizet. Ehhez tudni kell, hogy a nyílászárók védőrétegének hőtágulása eltér a fáétól, ezért a mozgás miatt az előbb-utóbb elkerülhetetlenül megreped, tönkremegy. Ezért kell komolyan venni a karbantartását. Ez az amiért például iskolákba, nagyobb intézményekbe nem javasoljuk a beépítésüket.

- A fáról gyakran halljuk, hogy megvetemedik. Igaz ez?
- A régi gyártású ablakok szinte mindegyikét úgy készítették, hogy az egyetlen elemből lett kimaratva. Ezt természetesen jóval olcsóbban elő lehet állítani, mint a ma már egyre jobban elterjedt ún. tömbösített kivitelűt. Ez utóbbi három különböző szálirányú fából van összeragasztva, s ezzel kiküszöbölhető az elmozdulás. Természetesen ennek ellenére még ma is sokan gyártanak hagyományos nyílászárókat, ezeknél a probléma továbbra is fennállhat.

- Azt is mondják, hogy mivel a fa természetes anyag, az tud lélegezni?
- Ezen a téren nagyon megoszlanak a vélemények, hiszen a fát kezelni kell. Ez szerintem attól függ, hogy milyen bevonatot kap. Mivel azonban ezeknek a bevonatoknak a lényege éppen az, hogy szigeteljenek, én személy szerint vajmi kevés előnyét látom a fa lélegező képességének.

- Ha a fa nem az igazi a nagyobb épületeknél, akkor mit javaslat intézmények kivitelezésénél?
- Az ilyen helyeken az alumínium a tökéletes megoldás. Ez ugyan a legdrágább alapanyag – ezért családi házaknál például nem is elterjedt -, viszont nagyon nagy a terhelhetősége, a hőtágulásnak ellenáll, tartós, nagy statikát bír, és ami nagyon fontos, nem kell kezelni, gondozni. Tény, hogy nem jellemzőek rá a lekerekített profilok, hanem inkább szögletesek, ipari jellegűek. De ezekkel lehet óriási ún. függönyfalakat (ablakos falak) kialakítani. Nagy igénybevételnél - például pályaudvarokon is - megállja a helyét. Az esztétikai élményen az viszont javíthat, hogy ezek az anyagok festhetőek.

- Kombinált megoldások.
-Ezek szépek és tartósak is lehetnek, de mivel a két legdrágább anyagból készülnek – fából és alumíniumból – ezért nem igazán elterjedtek. Az biztos, hogy aki igazán különleges, egyedi és tartós megoldásra vágyik, azoknak ezt javasolhatjuk.

- A nyílászárók leggyakrabban ma műanyagból készülnek.
- A legfontosabb, hogy statikailag hogyan néz ki, ezekhez ugyanis acélmerevítés kell, a műanyag önmagában nem tart semmit. Ezért tehát sok függ az acélmerevítő teherhordó-képességétől. A többszörösen hajlított, esetleg vastagabb acéllemezek teherbírása jobb. Ez a mérethatárok miatt fontos elsősorban, mert nagyobb méretű nyílászárókhoz nagy teherbírás szükséges. A gyengébb minőségű anyagokból ilyenkor csak kétszárnyasra lehet például egy-egy ablakot megoldani.
Függ a műanyag nyílászáró teljesítménye az ún. kamraszámtól is. Ez fontos az alumínium szerkezeteknél is, míg például a fa nyílászáróknál ilyen nincsen. A kamrák száma természetesen befolyásolja a szerkezet hőtartását, de a 3-4-5 kamrás megoldások Magyarországon mindenféle igény kielégítésére elegendőek. Van itt tehát egy optimum, amit nem érdemes túllépni, mert a kamrák számának emelésével az ár emelkedik, de a teljesítmény nem javul arányosan.
Esztétikai szempontból természetesen a műanyag ablakok ígéretesek, hiszen könnyen kialakíthatóak szép, lekerekített formák és színezni is lehet őket. A tisztításuk is könnyebb, mert a keletkezett szennyeződések jelentős részét automatikusan elvezetik.
A műanyag ablakokról sokan nem tudják, hogy alapvetően rendkívül környezetbarát termékek, mert egy az egyben újrahasznosíthatóak.

- Mennyire tartósak a műanyag megoldások?
A francia Tryba cég például 15 év garanciát ad, Magyarországon az általános 5 év, de vannak olyanok is, akik 8-10 évet biztosítanak.

- A vasalatok nagyon fontosak. Itt is igaz, hogy ne lőjünk ágyúval verébre! A megfelelő minőségű szerkezethez a hozzáillő megoldást válasszuk! Itt feltétlenül bejön, hogy a magasabb ár magasabb minőséget is jelent. A vasalatok a tökéletes működés mellett a nyílászáró biztonságát, erősségét is megadják és a legtöbb esetben számos praktikummal is szolgálnak.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz