Mire figyeljünk Családiház vásárláskor? - KK Szerkezetépítő Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Segédletek
Egy új lakásba vásárlása mindig nagy izgalommal jár, legyen szó az első saját otthonról, vagy éppen a bővülő család miatt történő költözésről. Mielőtt rászánnánk magunkat erre a lépésre, nem árt alaposan körülnézni a piacon, hiszen egy lakás vásárlása hosszú évekre meghatározza életünket, és ha mellényúlunk, csak nehezen, és akár nagy veszteségek árán korrigálhatjuk a hibás döntést.Az új lakás vásárlása komoly kihívások elé állíthat minket, és sokszor rengeteg ajánlatot kell átnéznünk, számos lakást kell felkeresnünk, mire végre megtaláljuk az igazit. Egy idő után a sok kudarcélmény hatására azonban hajalmosak vagyunk lejjebb adni az igényeinkből, és akár egy olyan ingatlanra is rábólintani, melyről később kiderül, mégsem volt olyan jó vétel. Az ilyen kompromisszumokat érdemes elkerülni, hiszen ha meggondoljuk, nem csak egy újabb lakás kereséssel, költözéssel járó tortúrát kell magunkra vállalni, de azzal a kockázattal is számolnunk kell, hogy az ingatlanon csak nehezen és esetleg áron alul tudunk túladni.A megalapozott döntéshez érdemes készíteni egy sorvezetőt maguknak, mik azok a szempontok, melyeknek mindenképp meg kell felelnie a lakásnak, és a felkeresett lakásokat ezek alapján vizsgálhatjuk meg. De mik legyenek ezek a szempontok? Íme, néhány:Nézzük meg a teherhordó szerkezeteket!

- A falakon látható repedések főleg ha nagyobb méretűek, vagy több, közel párhuzamos vonalból állnak, a szerkezet mozgására utalnak. A hálószerű repedés általában a vakolat hibája. (Ha a vakolat nem kopog, szilárd, akkor ez javítható.)
- Az áthidalókon látható repedések túlterhelésre utalnak. A túlterhelt áthidalók lelógnak, azaz lefelé ívelnek, homorodnak.
- A födémeken látható repedések is a szerkezet mozgására utalnak. Az egymással párhuzamos vonalak általában a gerendák mozgása miatt, a gerendák alatt, vagy a gerendák szélei mentén alakulnak ki. A gerendák mentén látható repedések az épületet folyamatosan rázó utcai forgalom is okozhatja.
- A friss repedések, vagy friss festésen áttörő repedések határvonala éles, a régi repedések mentén a felület elszíneződött, szürkés tónusú.
- Amennyiben a repedések mentén festék-, vagy akár vakolatleválás látható, ott nagyobb mértékű, folyamatos mozgások lehetnek, úgy, mint az 1 mm-nél nagyobb repedések esetén is.
- Faanyagok esetében nézzük megy, hogy nem látunk-e szuvasodásra, farontó bogarakra utaló lukakat, üregeket. Nyomjuk be a fába a körmünket! Ha nagyon puha lágy a fa szerkezete, akkor korhadásra is kell gondolnunk. A fa elszíneződése, szálas benövése is utalhat gombásodásra, nemcsak a hagyományos megjelenésű gomba!
A repedések, és szerkezeti károsodások veszélyességének megítélését, okainak magyarázatát és a szükséges intézkedések meghatározását minden esetben bízzuk szakemberre (statikusra, építészre, illetve faanyagok esetében faanyagvédelmi szakértőre)!


Nézzük meg a felületkezeléseket (festés, mázolás)!

- A régi, tönkrement festések javításra szorulnak, ezeknek a költségével kalkulálnunk kell. Ilyenkor gondoljunkk arra, hogy lehet, hogy olyan festéket szeretnénk használni, aminek felhordása előtt a régit el kell távolítani.
- A régi, repedezett festésre felületelőkészítés nélkül, sebtiben felhordott új festés nem szép síma felületet mutat, hanem átütnek rajta a régi festék repedései, felválásai, púposodásai. Az ilyen felület javítása még többe kerül, hiszen a hibás részeket el kell távolítani, és az alapfelüleletet is javítani kell. A javítások során kiderülhet, hogy a vakolatot is cserélni kell, mivel nem megfelelően szilárd, repedezett.
- Az új festés eltakarhatja az épület hibáit is. A nedves, penészes falak újrafestett felületén nem minden esetben üt át azonnal a falban lévő nedvesség, az esetleges penészedés pedig valószínűleg csak a téli időszakban fog kiújulni. Ha gyanús foltokat látunk, tapogassuk meg, mert erősebb nedvesség az ember újjával is érzékelhető. A festés és mázolás egy ideig el tudja takarni a rozsdát, vagy a faanyag korhadását is.
- A falfelületeken látható sókivirágzás nedvesedésre utal. A felületeken látható foltok utalhatnak nedvesedésre, hőhidakra. A homlokzatokon látható foltosodás lehet pici pókok telepe és -főleg az északi oldalon- mohásodás, algásodás is.

Nézzük meg a felületek és sarkok egyenességét!

- Ha a szemünkkel úgy nézünk egy falat, vagy sarkot, hogy a szermünk a felület, illetve a vonal síkjában van, könnyen megláthatjuk, hogy a vizsgált rész mennyire hullámos.
- Ha van nálunk egy egyenes léc (pl. vízszintező) akkor ezzel azt is meg tudjuk nézni, hogy a vizsgált felület, vagy vonal hullámossága mennyire tér el az egyenestől. Nagyobb felületek vizsgálatához további segítség lehet egy zseblámpa, amit ha a felületre helyezünk, a fénye megmutatja a felület egyenetlenségeit (mint az autó reflektora az úton a huplikat).

Nézzük meg a rendelkezésre álló dokumentumokat!

- Ha megvannak az épület rajzai, akkor nézzük meg, hogy van-e jelentős eltérés a rajzon ábrázolt állapottól. Ellenőrizzük le a külső méreteket, és a belsőket is, legalább szúrópróbaszerűen. Ha jelentős eltérés van, akkor számoljunk azzal, hogy fennmaradási engedélyt kell kérni. Eltérések esetén érdemes egyeztetni a helyi építési hatóság illetékes előadójával. Ő tud segíteni abban is, hogy milyen eltérésekre kell engedély. (Ha nincsenek meg az épület tervei, érdemes egy próbát tenni az önkormányzatnál. Ha nem túl régi az épület, akkor meg kell legyenek a tervei az önkormányzat archivumában, de még régebbi épületek esetén sem kizárt, hogy találnak terveket.)
- A ház papírjait tartalmazó dosszié gyakran tartalmaz régi költségvetéseket, árajánlatokat. Ezekből kiderülhet, hogy milyen anyagokat építettek az épületbe, milyen felújítási munkákat végeztek el korábban.

Milyen célból keresünk lakást?

Ezzel általában mindenki tisztában van, ettől függetlenül nem árt átgondolni, pontosan milyen célból és milyen időtávra keresünk lakást. Ha például tudjuk, hogy csak néhány évig laknánk az adott ingatlanban (pl. fiatal házasok gyerekek születése előtt) nem biztos, hogy érdemes komolyabb felújítást igénylő lakást megvenni, ha viszont hosszabb távra tervezünk, nagyobb munkákba is bátran belefoghatunk.

Hol, milyent és mennyiért?

A következő lépés a helyszín kiválasztása. Milyen környezetben szeretnénk élni, honnan egyszerű a munkába járás, vagy éppen hol van a közelben óvoda, iskola, bevásárlási lehetőség. Ugyancsak el kell döntenünk, hogy milyen lakást szeretnénk, családi házat, tégla építésű társasházat, vagy esetleg panelt. Természetesen azzal sem árt tisztában lenni, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre, mik a lehetőségeink. Tájékozódjunk az aktuális lakáshitel ajánlatokról, használjunk például lakáshitel kalkulátort. Erőnkön felül akkor sem szabad vásárolni, ha megtaláltuk a tökéletes lakást, elég csak a közelmúltban bedőlt hitelekre gondolni. Ha ezt a három szempontot már figyelembe vettük, eléggé le is szűkítettük a potenciális lakások körét. Most jöhet az igazi keresés!

Többször is keressük fel a lakást

Ha megtetszik egy ingatlan, érdemes többször is ellátogatni, hogy a fényviszonyokat, zajterhelést különböző napszakokban is meg tudjuk vizsgálni. Elképzelhető, hogy egy környék napközben a nyugalom szigete, de az esti órákban komoly a zajterhelés például vendéglátóhelyek közelsége miatt. Nem árt a szomszédokat vagy a közös képviselőt meginterjúvolni, hátha tudnak valamilyen információval szolgálni a házról, a lakóközösségről, vagy akár magáról a tulajdonosról.

Keressük az árulkodó jeleket!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van egy lakás, hiszen sokszor olyan hirdetésekkel is találkozhatunk, melyeknél még legalább a vételárnak megfelelő ö9sszeget el kell költenünk, hogy valóban lakható állapotba kerüljön az ingatlan. Különösen fontos az állapot felmérése idősebb családi házak esetében, itt akár egy statikus véleményét is érdemes kikérni. Sokat segíthet, ha figyelünk a figyelünk az apró, árulkodó jelekre. A málló vakolat, az apró repedések mind vizesedésre, beázásra vagy a ház mozgására utalhatnak. Fontos tisztázni azt is, hogy mikor történt a legutóbbi átfogó felújítás, milyen idősek a csövek, villanyvezetékek.

Alaprajz

Egy újonnan vásárolt lakás esetében az egyik legfontosabb szempont az alaprajz. Természetesen ez bizonyos mértékben alakítható az igényeinkhez, de mindenképp kérdezzünk rá, hogy hol húzódnak a nem mozgatható főfalak, a vezetékek, hogy tudjuk, mekkora mozgástérrel számolhatunk a vásárlást követően.

Nem csak a vételár, a fenntartás is számít

Nem a vételár az egyetlen szempont, amit a költségeknél meg kell vizsgálnunk. Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe kerül a lakás fenntartása. Bár már elvileg kötelező lenne energetikai tanúsítványt bemutatnia a tulajdonosnak, sok esetben még szívesen elsumákolják ezt. A fenntartási költségeket úgy ismerhetjük meg legegyszerűbben, hogy rákérdezünk az eladónál, és esetleg bekérjük a legutolsó közüzemi számlákat.

El is lehetne adni?

Bár épp csak a lakás megvásárlását tervezzük, arra sem árt felkészülni, hogy mi történik akkor, ha valamilyen okból el kell adnunk az adott ingatlant. Itt különösen fontos, hogy próbáljuk meg objektíven szemlélni a dolgokat, hiszen lehet, hogy nekünk tökéletesen megfelel a szuterén, vagy a borzalmas alaprajzú lakás, a jövőben valószínűleg csak nehezen, vagy esetleg áron alul tudunk majd megszabadulni tőle.

Ellenőrizzük a tulajdoni lapot!

Ha komolyabbra fordul a vásárlási szándékunk, mindenképp nézzük meg a lakás tulajdoni lapját. Ezt párezer forintos díj ellenében bárki megteheti az illetékes földhivatalnál. Sokszor előfordult már, hogy ez a dokumentum mutatta ki a turpisságokat, például a rosszul megadott alapterületet, az ingatlanra bejegyzett haszonélvezetet vagy éppen jelzálogot.Alku

Ha már kiválasztottuk az ingatlant, jöhet az alku! Mivel még ma is elsősorban túlkínálat és nyomott árak jellemzik a hazai ingatlanpiacot, a legtöbb esetben van esélyünk arra, hogy további árengedményeket csikarjunk ki. Az ingatlantulajdonosok eleve átlagosan 5-6 százalékot (2014. februári adatok) kénytelenek mérsékelni az irányárakból az első hirdetés feladásától a vevő megjelenéséig, a vásárló pedig további 5-11 százalékot alkudhat ebből az árból. A legnagyobb árengedményre a vidéki családi házat vásárlók számíthatnak (7%+11%) a legkisebbre pedig a budapesti panellakásokat keresők (3%+5%).

Megfelelő jogi képviselet

Ha a lakás is megvan és a vételárban is megegyeztünk, nem maradt más hátra, mint az üzlet szerződésbe öntése. Itt különösen figyeljünk oda, hogy mit írunk alá, és ha lehet, mi is szerződtessünk egy jogi képviselőt, aki figyelemmel tudja kísérni a folyamatot. Figyeljünk a tartozásokra is, kérjünk ki a közműszolgáltatóktól, közös képviselőtől nullás igazolást arról, hogy a lakás után minden tartozás rendezve van, hiszen a fennálló követeléseket már az új tulajdonosnak kellene befizetnie. Emellett érdemes a szerződésben pontosan rögzíteni, hogy pontosan mikor és milyen formában történik meg az ingatlan átadása. 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz