Amit a burkolatokról tudni érdemes - KK Szerkezetépítő Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Segédletek
Amit a burkolatokról tudni érdemes


Sokan nem tudják, de a burkolatoknak számtalan fajtája van, s ezeket a fajtákat rendszerezni is szokták. Elsősorban hideg, illetve meleg burkolatokról beszélhetünk. Ez a megkülönböztetés egyszerűen a tapintás és a hőérzet miatt született. A hideg és meleg burkolatokat elsősorban a beltéri burkolás során használjuk, ugyanis kültéren már teljesen más a helyzet. Azokat a burkolatokat, amelyeket hidegnek érzünk, hidegnek, míg amelyeket melegnek érzünk, melegnek szokás nevezni. Innentől már viszonylag egyszerű eldönteni, hogy mely burkolat típusok tartoznak a meleg és a hideg kategóriába.
burkolat
Persze még a hozzáértők is sokszor vitatkoznak ezek, az azonban biztos, hogy kilencvenkilenc százalékban jól elkülöníthetőek a hideg és meleg burkolatok. Nézzük tehát, melyik melyik! Hideg burkolatok lehetnek különböző kőzetfajták, porcelánok és természetesen a kerámiák is ide tartoznak. Amennyiben viszont meleg burkolatról beszélünk, a különböző puha és melegséget árasztó anyagokra kell gondolnunk. Ilyenek lehetnek a faanyagok, például lambéria, a különböző szövetek, de még a gumit és a műanyagfajtákat is ide sorolhatjuk. Ahogyan azt fenn említettük, a kültéri burkolatokhoz már egy kicsit másképpen kell hozzáállnunk. Abban az esetben mindenképpen hidegburkolatokról beszélünk. Továbbá a burkolatokról típusai után érdemes néhány szót ejtenünk a burkolásról, mint folyamatról. Ebben az esetben is két fajta burkolási típust különböztetünk meg.padló burkolat
A kültéri és a beltéri burkolást. Meg kell jegyeznünk, hogy a kültéri burkolatok és a burkolás is nagyobb szaktudást igényelnek. Egyáltalán nem mindegy, hogy a burkolatokat hogyan használjuk és az sem, hogy milyen anyagokkal dolgozunk. Ne feledjük, hogy a kültéri burkolatok sokkal erősebb természeti hatásoknak vannak kitéve, mint a beltéri anyagok, ezért a kezelésük és karbantartásuk is teljesen másképp zajlik. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy burkolás közben megfelel minőségű és természetesen ideális mennyiségű segédanyagokat használjunk, mert a végeredmény csak így lesz tökéletes. Az kétségtelen, hogy ha kültéri burkolatokról beszélünk, akkor azok szinte minden esetben hirdet burkolatok, vagyis kemény és rideg anyagok, amelyek jól állják a természeti hatásokat! Persze emellett azt sem árt megemlíteni, hogy mostanság egyre divatosabbak a kültéren is a meleg burkolatok. Ezek általában megfelelően kezelt faanyagok, amelyek kis karbantartással akár évtizedekig is tökéletesen használhatóak.

design burkolat
Az ilyen meleg burkolatok nem miden esetben statikusak, tehát télen beviszik őket, vagy megpróbálják elzárni a nedvességtől és a párától. Viszont a beltéri burkolatok sem egyformák, ugyanis, ahogyan kültérre kerülhet meleg burkolat, úgy a házunk belsejébe is hideg burkolóanyagok. Gondoljunk csak a fürdőszobánkra, ahol meglehetősen furcsa lenne a meleg burkolóanyagok használata. Természetesen a fürdőszobákban nagyrészt hideg burkolóanyagokkal találkozhatunk, mint például a csempe és a járólap. Nem is érdemes ilyen helyiségekbe meleg burkolóanyagokat használni, mert a fürdőszoba is meglehetősen sok párát tartalmaz, ami pillanatok alatt kikezdheti a burkolatokat is. A segédanyagok természetesen ebben az esetben is nagyon fontosak, mert a minőségi burkolathoz minőségi ragasztók és egyéb anyagok dukálnak. A fürdőszobán kívül van még egy helyiség a házakban, amely szintén nagy terhelésnek van kitéve, s ez a konyha. A konyhára is érvényesek azok a szabályok, amelyek a fürdőszobára, ugyanis a pára itt is intenzíven jelen van!
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz