Vakolatok - KK Szerkezetépítő Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Segédletek
Azt, hogy a vakolat színtartó legyen, mindenki elvárja. De vajon a hőmérséklet ingadozással szembeni jogos elvárásokkal, a vízállósági és páraáteresztési képességekkel tisztában van-e az, aki újonnan épült házát vakoltatja, vagy utólagos hőszigetelésen töri a fejét?
Milyen a jó vakolat?

Ha vakolatról beszélünk sokszor csak az épület díszítése jut eszünkbe, pedig egy épület homlokzatának ma már a díszítésen kívül sok egyéb követelménynek is eleget kell tennie.
hő- ill. hangszigetelnie kell a belső tereket
páraáteresztőnek, azaz lélegzőnek kell lennie
és természetesen díszítenie kell az épületet
A vakolatnak látszólag egymásnak ellentmondó követelményeknek kell eleget tennie. A csapadékot távol kell tartania a falszerkezettől de mégis páraáteresztőnek kell lennie.
A homlokzati szerkezetnek olykor 50°C-os hőmérséklet ingadozást is el kell viselnie.

Ha a homlokzat eredményesen látja el a feladatát, ezt érezni fogjuk a fűtési költségeken és nem kell a nedvesedés és a penészedés okozta károkra költenünk.

Az eltérő felhasználási területek és falazatok különböző anyagokat is kívánnak.
Érdemes összehangolni a falazóelemeket és a vakolatot. Fontos az is, hogy már az építkezés megkezdése előtt eldöntsük, milyen vakolati struktúrát ill. hőszigetelő rendszert kívánunk majd alkalmazni.
A homlokzatburkoló anyagokat (pl. a vakolatot) úgy kell megválasztani, hogy időtállóak legyenek, bírják az időjárás viszontagságait, ne engedjék át a csapadékot és könnyen tisztíthatóak legyenek.
Honnan tudhatom, hogy jó minőségű egy vakolat?

Akár jó minőségű egy vakolat akár rossz, a homlokzaton lévő vakolatot éppúgy, mint egy beltéri festéket, pár év múlva újra kell festeni.
Az egyik legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy ez az átfestés mikor válik aktuálissá.
A beltéri festés költségei ugyanis eltörpülnek egy homlokzati vakolat festésének költségeitől. Az állványozás, a munkadíj, az anyagköltség sokszorosa egy egyszerű tisztasági festésnek, főleg emeletes házak esetében.
Egyes olcsó, gyenge minőségű vakolatok esetében sajnos ez az átfestés már 2-3 éven belül szükségessé válik, egy jó minőségű vakolat esetében azonban gyakran csak 25-30 év múltán esedékes a vakolat átfestése.
A homlokzati hőszigetelő rendszereknél használt vakolatok minősége különösen fontos, hiszen egy rossz minőségű vakolat a teljes rendszert tönkre tudja tenni.
A jó minőségű vakolat

A jó minőségű vakolat időtálló és tartósA vakolatok egyik legfontosabb összetevője a műgyanta ezért a vakolatok minőségét a műgyanta minősége és mennyisége határozza meg. Természetesen nagyon fontos az egyéb töltőanyagok aránya is.
A jó minőségű vakolatban optimális a töltőanyag és a műgyanta mennyisége.
A jó minőségű vakolat színtartó

A színtartósság egy olyan jellemzője a jó minőségű vakolatnak, ami már pár hónap alatt megmutatkozik. A jó minőségű vakolatok nem fakulnak, hiszen a szigorúan ellenőrzött gyártástechnológia által a kötőanyag (pl. a műgyanta) mennyisége és minősége a legszigorúbb feltételeknek is megfelel.
A jó minőségű vakolattal könnyen kialakítható szép, egyenletes felületA jó minőségű vakolatban (akár gördülőszemcsés, akár kapart vakolatról van szó) a szemcsék mérete közel azonos méretű így könnyen kialakítható az egyenletes, esztétikus felület.
A jó minőségű vakolat vízálló és páraáteresztő

A jó minőségű vakolatok a felvett nedvességet viszonylag rövid idő alatt elpárologtatják így nedvesség terhelésnek nincsenek kitéve. A gyengébb minőségű, olcsóbb vakolatok egyik problémája, az algásodás és a penészedés, ami a vakolatba bejutott nagy mennyiségű nedvességnek köszönhető. Olcsó, rossz minőségű vakolat használata különösen veszélyes hőszigetelő rendszer alkalmazása esetén.
A jó minőségű vakolat -sajnos- nem a legolcsóbb vakolat

Jó minőségű vár építéséhez jó minőségi anyagok szükségesek, nem mindenből lehet várat építeni...
Ez igaz a vakolatok gyártására is. A vakolatok összetevőinek minősége nagyon lényeges szempont a végtermék minősége szempontjából. Itt is a legoptimálisabb ár-érték arányt kell megtalálni.
Mit kell vásárolnom egy ház színezéséhez, vakolásához?

Ha Ön olyan kereskedőnél vásárol aki rendelkezik a mai kor követelményeinek megfelelő, számítógép vezérelt színkeverő rendszerrel, akkor Önnek mindössze annyi a feladata, hogy kiválasztja a kívánt vakolat színét és struktúráját.
A vakolat struktúrája, felülete lehet gördülőszemcsés, ebben apró golyócskák biztosítják a kívánt hatás elérését.
Igen elterjedt a dörzsölt vagy kapart hatású vakolat is, itt a végső struktúrát az anyag dörzsölésével érik el.
Gyakran használnak még úgynevezett roller vakolatot, itt a kívánt mintát hengerrel alakítják ki.
A fent említett vakolatok esetében a felhordás rozsdamentes glettvassal történik.
Gyakran találkozunk munkánk során a következő kérdésekkel:

1. Mennyi ideig maradhat egy hőszigetelés vakolat nélkül, anélkül, hogy károsodna?

Az EPS lapokat huzamosabb tárolásnál óvni kell az ultraibolya sugárzástól (közvetlen napfénytől) valamint a csapadéktól.
Ha ezek a feltételek betartásra kerülnek, a szigetelőanyag korlátlan ideig felhasználható. Tekintettel azonban arra, hogy a falszerkezet csapadéktól való távoltartása a vakolatnak igen fontos feladata, javasolt a szigetelt felület minél előbbi vakolása.
Igen fontos, hogy a szigetelési, vakolási munkák +5 és +25 Celsius fokos, szélmentes időben történjenek, ellenkező esetben a ragasztó ill. a vakolat nem megköt hanem megszárad, ami a termék minőségének csökkenését okozza.
2. Igaz-e, hogy a cinkék vagy más madarak szétcsipegetik a vakolatot?

Igen, ez ritkán előfordul, de leggyakrabban a vakolatlan élek válhatnak a madarak játékszereivé, mert egyes madarak előszeretettel csipegetik, az egyébként tápérték nélküli hungarocell lapokat.

Mit használjak a lábazati vakolatként?

A homlokzat képét erősen befolyásolja a lábazat megválasztása. Ide érdemes kemény, strapabíró anyagot használni a falak védelme érdekében, hiszen az épületek lábazatát védeni kell a ráfolyó illetve a talajról visszacsapódó csapadéktól.
Éppen ezért lábazatok szigetelésekor nem hagyományos hungarocell (EPS), hanem zárt cellás (XPS) szigetelőanyag használata javasolt.
Az XPS lapok az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek:
jó a hőszigetelő képesség
csekély a vízfelvétel
fagyálló
könnyű beépíthetőség
A lábazat szigetelése ugyanolyan technológiával történik, mint a fal szigetelése azzal a különbséggel, hogy nem hungarocell kerül a lábazatra hanem zárt cellás lap a tökéletes vízszigetelés kialakítása céljából.
Lábazatnak használhatunk szilárd, illetve kenhető anyagokat. A kenhető lábazati anyagok műgyantából és kvarchomokból állnak.
Az íly módon hőszigetelt lábazatra kerülhet a lábazati gyöngyvakolat.
Ha a lábazati gyönygyvakolat kerül a lábazatra, akkor érdemes olyan kereskedőt választani az anyag vásárlására, ahol lehetőség nyílik akár több száz színből történő választásra, azonnali kiszolgálás mellett.
Milyen színek választhatók lábazati vakolat vásárlása esetén?

Lábazati vakolat vásárlása esetén olyan kereskedőt érdemes választani ahol a kiválasztott vakolat színekre nem kell napokat, heteket várni hanem azonnal meg is lehet azokat vásárolni.
A Hozo Kft által forgalmazott lábazati anyagaink 20 féle előkevert és több, mint 300 fajta, választható, azonnal elvihető színösszeállításban állnak rendelkezésre.
Azon vásárlóink részére, akik valamilyen speciális keverékre vágynak a Hozo Kft által forgalmazott lábazati vakolat rendszer jelenti a megoldástt hiszen a tetszőleges színű kövekből több mint ezer féle színösszetételű lábazati vakolat állítható össze.
Jó tanácsok a vakolat felhasználásához

Bár minden vakolat gyártó feltünteti a vödrein a használati utasítást, érdemes az alábbiakra is figyelemmel lenni:

Az alapozó színe mindig azonos legyen a vakolat színével! Hőszigetelő rendszerre történő felhordás esetén mindig ellenőrizzük a gyártó színkártyáján lévő ajánlásokat. A túl sötét vakolat színek használata a fedőréteg túlzott felmelegedéséhez és repedésekhez vezethet.
A falfelület színezéséhez szükséges vakolat anyagot nem közvetlenül a vödörből kell a falra felhordani hanem egy nagyobb edényben kell összekeverni. Ezzel az egyszerű lépéssel kiküszöbölhető az esetleges színeltérés. Tekintve, hogy a vakolatok természetes eredetű ásványi anyagokat tartalmaznak, ezért a különböző töltésdátumú vödröknél lehetséges árnyalatnyi színeltérés. Fontos, hogy a vakolat falra történő felhordása után színreklamációt egyik gyár sem fogad el.
A vakolat utánrendelése mindig a korábbi vásárlás helyszínén történjen.
Nagyon fontos szempont vakoláskor az időjárás. Esőben, fagyban, szélben, tűző napon vakolni nem szabad mert a száradási és felhordási idő alatt repedéseket okozhatnak.
A vakolat felhordása mindig rozsdamentes szerszámmal történjen. Nem megfelelő szerszám használata a későbbiekben a falfelület penészedéséhez, gombásodásához, mohásodásához vezethet.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz